Tuesday, February 21, 2012

ayah

today marks the 2nd months of my dad leaving us, leaving the world menuju ke alam barzakh. And yet, I feel like it was only happening 2 hours ago.

Memang redha, but put yourself in my shoes. Pemergian yg sgt mengejut, akan mengambil masa yg lama untuk sembuh, compare dengan kita tengok dia sakit depan mata.. Apepun, hidup perlu diteruskan.. Aku redha dgn ketentuan Allah.. Dia perancang yang Maha Hebat. Ujian ni sangatlah sedikit kalau nk dibandingkan dengan ujian2 yg diturunkan untuk Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat kn? Someday, somehow, kita semua akan ke sana juga.

Apa perasaan korang kalau terjumpa dgn kenderaan yg sama that took away the life of your loved ones? yes, pagi semalam ternampak lori yg langgar arwah ayah kat sini, nibong tebal. rasa macam jantung ngan masa terbenti sekejap. pegang stering kete pun macam tak pegang dah..

rasa macam nak turun dari kete pastu nk pi cakap kt drebar tu.."lori ni yg langgar bapak saya, tau x??!!" tapi tu semua angan2 mat jenin je..kalau pikir2 pun, lori tu x salah.. ayah mmg tbe2 tjatuh, and the lorry was there, as destined by God. bukan dia yg langgar ayah ke ape, cuma badan ayah terkena skit kt tayar lori tu..

bila tngok badan ayah, rasa macam x percaya ayah kene langgar dgn lori, sebab luar ALHAMDULILLAH sempurna sgt2.. aku bersyukur tak terhingga kat tuhan. kepala sikit pun x pecah, koyak or ape2.. cuma kt dagu ayah je ada luka kecik.. cuma dalaman ayah yg mmg teruk & x dpt diselamatkan..

selalu jugak mimpi ayah datang, senyum2 pastu ayah pergi.. adik ada mimpi ayah jugak, adik tanya mcm mana boleh eksiden, tapi ayah senyap je, smbil senyum2 ayah geleng kepala..

terasa memang berat sgt2 dugaan ni, separuh semangat hilang terus. kalau dulu, balik rumah rasa sgt2 excited nk jmpa ayah, jumpa umi.. tapi skrg, bila balik drive sorg2, perasaan rs lemah, lesu.. rumah tu pun mcm x bermaya sekarang.. rasa kosong sangat, besar sangat rumah tu...

al-fatihah utkmu ayah. insyaAllah satu hati nanti jika diizinkan tuhan, kita semua akan jumpa di sana... I miss you, I love youu.. so much! tak puas rasanya cium ayah banyak2 hari tu.. if and only if, I could spend one more day with you.....

ni la lori yg langgar ayah, tahu lori ni sebab aku ingat plat no dia.. sampai mati akan aku ingat. tp sgt2 x sangka bleh tjmpa kt sini, masa otw hantar eka pi usm main campus..

6 comments:

Hanif said...

Ajal maut di tangan tuhan...kita meredhainya..
Tapi as a human..of course emosi dan hati bila mengenangkan orang yang kita sayangi pergi...
Yang boleh kita lakukan ialah sedekahkan Al-fatihah pada arwah setiap kali lepas sembahyang semoga rohnya di kalangan orang2 yang beriman.

ruzana ahmad said...

Aishah... sabarlah sayang..smoga Allah menempatkan insan2 kesayangan kita di tempat yang mulia disana...

~YUN~ said...

aishah,akak xtau ayah awk accident,ingt sakit...sedihnya aishah...xsangka bolh plak jumpa the same lorry kat nibong tebal!ya allah sedihnya..tabah k aishah...b strong..=(

safura said...

Allah lebih menyayangi dia..insyaallah..dia ditmpt yg baek2...

Independent Beauty Consultant Nazeyra said...

aisyah, awak jgn cakap ayah awak da xde awak xdpt lupekan kesedihan awak.saye ni hari2 menghitung masa kita sebagai anak makin singkat dengan mak n ayah...sy sedih sgt.sbb tu sekarang saya akan hargai setiap masa sy yg ade dgn both of them.uhuh..awak saba ye byk2

-aishah- said...

yup, you should extremely appreciate your time dgn mak ayah.. dulu sy sll mintak kat tuhan biar Dia pnjgkan umur ayah & umi sy, sy nk balas jasa diorg.. tapi, tak sangka ayah pegi dulu.. takpe la,Dia ada perancangan yg lg baik utk kita..u take good care of your mak n ayah ok.. diorg takkan ada pengganti smpi bile2..